Ett år av systemintegration

Månadsinformation från Arkitektforum informerar om uppdateringar, ändringar, nya produkter och matnyttig information rörande Azure Dev, Azure Ops, AWS, .Net och Biztalk).

”Nja, det låter ju inte så himla sexigt… Eller förresten, vad är det för något?”

Det var min första tanke när jag hörde talas om systemintegration första gången. Jag hade nästan pluggat färdigt min systemvetarutbildning när jag hörde uttrycket, och jag var ärligt talat inte imponerad. Integration? Det låter så… byråkratiskt på något vis. Tungt liksom. Så när jag genom en gammal kursare fick höra att Integrationsbolaget sökte en utvecklare så var jag ärligt talat rätt skeptisk.

När jag tänker tillbaks på det idag, nästan ett halvår senare, är jag så otroligt glad att jag vågade utmana mina tankar om systemintegration och skickade mitt CV till Integrationsbolaget. I skrivande stund är jag i början på min femte arbetsvecka och sakta men säkert växer min förståelse för integration. Det handlar inte bara om att koppla ihop system A med system B, utan det är mycket större än så. Det handlar om att förstå verksamheten, att realisera processflöden och att få en helhetsförståelse för hur flera system arbetar tillsammans och skapar affärsnytta. När jag träffade Integrationsbolaget för andra gången, förklarade min (då blivande) kollega Lena integration så här:

”Tänk dig att du är på en fest. Det finns alla typer av människor där – en långhårig och skäggig MC-snubbe, en affärskvinna i designerkostym, en ung kille med dreads och en äldre dam med glasögon i ett snöre runt halsen, kort sagt: en massa människor med väldigt olika personligheter, bakgrund och tankar. De har till synes ingenting gemensamt. Men här kommer du in som integratör: du vet nämligen alla de här små sakerna om människorna som kopplar dem samman – du vet vad de har gemensamt, trots att se ser så olika ut. Genom den här kunskapen kan du sedan få alla de här människorna att inte bara prata, utan också faktiskt förstå varandra och skapar världens grymmaste fest!”

Den beskrivningen gjorde mig intresserad, och ja – jag har ändrat mig. Systemintegration ÄR sexigt, och det behöver varken vara tungt eller byråkratiskt. Jag som skriver det här heter Josefine Karlsson, och under ett års tid kommer jag att driva den här bloggen, ”A year of integration” och jag kommer göra mitt bästa för att beskriva vad integration handlar om och vad en integrationskonsult gör om dagarna. Jag kommer också skriva om hur det är att komma ut från universitetet och börja jobba som IT-konsult direkt efter examen.

Jag hoppas att ni följer med – det kommer bli en sjujäkla resa och den har bara precis börjat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *