Försenad fredagsblogg!

Jag började egentligen skriva det här inlägget i fredags, men arbetsveckan tog slut innan orden gjorde det, så jag återupptar inlägget sent denna måndagseftermiddag. Anledningen till att veckan tog slut fort i fredags är att jag var i Stockholm under dagen och arbetade hos mina kollegor mitt på Drottninggatan, för att sedan skriva en certifiering i SQL Server. Dagen började bra med en kaloristinn pepparkakslatte på Starbucks (måste ju passa på när en är i storstan) och sedan en lunch med Stockholmskollegorna på Kött- & Fiskbaren, ett mycket trevligt lunchställe precis runt hörnet från kontoret. Som vanligt var jag alldeles för upptagen med att äta för att komma ihåg att ta ett kort på maten, men Norge-kollegan Lena (som ni kommer få veta mer om senare i veckan) lyckades iaf ta en bild där jag och Johan sitter och arbetar hårt.

20151120_105149

Det var mycket trevligt att sitta på Stockholmskontoret och jobba en dag, men jag var som sagt inte bara där för nöjes skull, utan jag skrev även en certifiering i SQL Server.

Vadå certifiering?

Jag ska ta det från början: Microsoft erbjuder flera olika certifieringar inom de olika plattformarna och teknikerna de har, och som konsult är det väldigt bra att ha en sådan för att visa på pappret vilka kunskaper en har. Jag nämnde det i mitt tidigare inlägg när jag skrev om BizTalkkursen, när jag skulle skriva en certifiering som inte blev av, och jag bestämde mig ganska snart efter det för att skriva ett i databashantering istället, nämligen SQL Server. Själva titeln är MCSA (SQL Server), Microsoft Certified Solutions Associate, och den får man efter tre test med olika inriktning. I fredags klarade jag det första deltestet, Exam 70-461: Querying Microsoft SQL Server 2012, som fokuserar på själva utvecklarbiten av SQL Server – att skriva kod för att kommunicera med databasen helt enkelt.

Hur gör man då?

Det finns säkert flera olika vägar en kan gå för att skriva ett sådant här certifieringstest, men vi gör det genom bolaget Addskills, som även anordnar utbildningar inom olika områden. Det går att boka certifieringar via deras hemsida (men lär från mig och dubbelkolla med Microsoft så certifieringen fortfarande finns kvar…) och de verkar kosta från 1900 kr och uppåt. Jag åkte ut till deras lokaler i Kista (blå linje mot Akalla med tunnelbana, tar ca 20 min från centralen) och väl där måste man skriva in sig, visa legitimation, bli fotograferad, läsa igenom massor av regler och lämna ifrån sig alla sina tillhörigheter. Utom kläderna på kroppen då. Som tur är. He. Därefter följer en testadministratör med en in i ett litet rum där det finns små bås med datorer och administratören berättar att det finns en filmkamera i taket och att testet är övervakat. Sedan är det bara att klicka på en startknapp på skärmen och testet är igång!

Var det svårt?

Ärligt talat…. Ja. Det var faktiskt sjukt svårt. När jag var mitt inne i testet var jag nära att ge upp. Eller, jag hade redan gett upp hoppet och tänkte att det här går aaaaaaaldrig, med min allra gnälligaste röst. Men uppenbarligen hade jag lite mer flyt än jag trodde, för när testet var klart så var jag faktiskt godkänd (även om det var på håret…). Direkt när testet är klart så visas resultatet på skärmen, så ingen nervös väntan på något resultat i flera dagar eller veckor.

Vad ska jag tänka på om jag tar en certifiering?

I samband med att en skriver testet så förbinder en sig att inte berätta något om innehållet eller frågorna, så jag kan inte ge några specifika råd, men jag har några tips som jag tror kan vara bra att ha med sig:

  • Plugga! Det finns en hel del böcker kring de olika certifieringarna, sök på certifieringsnumret på ex Adlibris så kommer du säkert hitta något. En del går bara igenom teorin, men andra kommer med tips och råd kring hur själva examinationen går till.
  • Gör gärna olika förberedande test, men lita inte på att de speglar det riktiga testet! Jag hade en skiva med övningsfrågor som var släppt av Microsoft själva, men inte heller det var speciellt likt the real deal.
  • Läs igenom informationen kring varje test så du vet vilka delar du behöver kunna!
  • Var beredd på de olika typerna av frågor som kan komma. Här finns en lista på de olika frågeformaten.
  • Se till att vara mätt och utvilad! Det är inte tillåtet att ta med mat in i testsalen, och även om vissa test har schemalagda pauser är det inte alla som har det. Jag hade ingen sådan paus, och om en isf väljer att ändå ta en så tickar klockan vidare under tiden. Jag brukar vara ganska snabb men hade inte haft tid att pausa.

Sådär, nu har jag lärt er allt jag kan (och får) om certifieringar! Fredagen slutade sedan med Klubb Katushka på Norrlands nation i Uppsala, men det mina vänner, är en helt annan historia. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *