Hitta drömjobbet som IT-konsult (del 2 av 3)

Förra veckan skrev jag om hur du hittar drömjobbet genom att renodla vad du vill göra efter examen, och vad som är viktigt för just dig på en arbetsplats. Idag kommer ytterligare två tips som kan hjälpa dig på vägen, så du slipper ha ont i magen på söndagskvällen och leva enbart för helger och semestern. Eller för den delen tar din yrkeskarriär till nästa nivå – nöj dig inte med ett jobb som “bara” känns okej, satsa på drömjobbet istället!

Fokusera på arbetsplatsen, inte tekniken

När jag började söka jobb var jag helt säker på att jag ville jobba med C#, .NET och webbutveckling. Jag var väldigt specifik i min plan, vilket gjorde att jag till en början var skeptisk till systemintegration, som jag har nämnt tidigare. Jag var till och med på en intervju hos ett annat företag, som rent teknikmässigt stämde mer överens med vad jag hade tänkt mig, men jag fick inte samma bra känsla i magen efter intervjun som efter den hos Integrationsbolaget. Detta gjorde att jag valde bort ett jobb med arbetsuppgifter som jag trodde skulle passa mig bättre, för ett jobb med en helt annan teknisk inriktning.

Det här kan låta som att det går emot det första tipset om att välja inriktning, men det första handlar snarare om att göra övergripande vägval om hur du vill att din karriär ska utvecklas och vad den ska leda till. Här menar jag att du inte bör vara låst i vilka tekniker du vill jobba med, eftersom du då kan missa drömarbetsplatsen bara för att de inte jobbar med x, y eller z. Min övergripande plan står fortfarande kvar; att börja med kodande och sedan ta mig an större ansvar i projekt, även om koden inte är C# och .NET utan främst SQL Server och BizTalk.

våg

Och jag ska erkänna en sak: i början av utbildningen hatade jag SQL. Jag tyckte det var otroligt svårt att få till rätt tankesätt och hade stora problem med att joina flera tabeller och att förstå hur aggregatfunktioner och nästlade underfrågor fungerade. Jag var helt säker på att jag aldrig skulle vilja jobba med databaser. Men under utbildningen och min tid som adjunkt fick jag bekanta mig mer med SQL, och i slutet av utbildningen började jag känna mig bekväm med databashantering. En av mina första, riktiga arbetsuppgifter blev sedan att göra om en lagrad procedur från en ny kravställning och ärligt talat – det var skitkul.

Det här är enligt mig det bästa tipset: lås inte in dig i specifika tekniker. Hitta en övergripande väg, men var sedan öppen för detaljerna. Det absolut viktigaste på en arbetsplats är inte om du kodar i Java eller C#, utan att du är på en plats där du trivs med människorna, värderingarna och rutinerna. Jag lovar att det inte är värt att jobba med ”rätt teknik” om allt annat på jobbet inte känns bra. Och kom ihåg: de flesta tekniker blir roliga när du kan dem.

Låt jobbet hitta dig

Det här tycker jag är ett jäkligt bra tips, men samtidigt det svåraste att kunna följa. För jag tror starkt att det är såhär: om någon eller några personer på en arbetsplats har träffat dig och läst ditt CV, och sedan anser att du skulle passa bra in i deras organisation så har de antagligen rätt. Det är lättare för dem att tillsammans se en individ som passar in, än det är för dig att få överblick över en organisation och avgöra om du passar in hos dem.

Puzzle-People

Hur gör man då för att få jobbet att hitta dig, istället för att behöva söka jobb? Det är inte helt lätt, och inget som görs i en handvändning sista veckan innan examen. Du måste odla kontakterna under hela studietiden och skapa ett nätverk av människor som känner dig i din studieroll, vilket troligtvis speglar hur du senare kommer bete dig i arbetslivet. Så, under studietiden bör du tänka på att:

  • Sköt dig under grupparbeten! Det finns människor vars namn jag har lagt på minnet för att slippa arbeta med dem i framtiden – de här som kommer för sent, inte gör sin del och bara glider med. Ingen vill jobba med en sådan person! Men gör du ett bra intryck kommer personer komma ihåg dig på ett bra sätt och kanske tänka på dig när det är dags för rekrytering.
  • Lär känna de du pluggar med! Var med på introduktionen, var aktiv på seminarier, plugga i grupp och ta den där tentaölen med kursarna. Ingen kommer att minnas dig om du aldrig var med.
  • Visa att du är grym! Försök ligga steget före, ställ frågor under föreläsningar och läs på ordentligt inför seminarierna. Om du pluggar på systemvetenskapliga programmet i Örebro finns det möjlighet att vara studenthandledare i de kurserna du tidigare läst, och det är en grymt bra erfarenhet, dels för att du lär känna personer som läser andra terminer men också för att du befäster dina kunskaper i programmering.
  • Var aktiv i din kårsektion! Förutom att det är en bra grej att ha på CV-t vidgar du ditt kontaktnät ytterligare och lär känna folk från andra ämnen på institutionen. IT-människor behövs i alla organisationer och kanske är det en ekonom som tipsar IT-avdelningen om ditt namn.

Under sista terminen, när det börjar bli dags att söka jobb, sprid ordet om att du är ute efter ett riktigt grymt företag att börja jobba hos. Ta inte första bästa erbjudande utan tänk till en extra gång och fråga: varför ska jag börja jobba hos er? Vad har ni att erbjuda mig? Du har en attraktiv utbildning med dig och en kompetens som är eftertraktad så våga ha is i magen!

Nästa vecka kommer de sista tipsen i den här serien, och de kommer bland annat handla om hur du ansöker till det där drömjobbet när du tror dig ha hittat det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *